Fedezd fel a Velencei-tavat kerékpárral!

A Velencei-tó a fővárostól 50 kilométerre található, a „napfény tava” elnevezéssel is illetik, hiszen a napsütéses órák igen magas, 2500 óra évente. A tó déli partján fakadó gyógyvíz és a környék védett élővilága egyedülálló értéket képviselnek. A Velencei-tó és környéke minden korosztály számára, kevésbé edzetteknek is kényelmesen teljesíthető túrázási lehetőségeket kínál, de a versenyszerű országúti és hegyi kerékpárosoknak is kedvelt terepe. Az új építésű kerékpárúton, jelzett túra utakon körbekarikázható táj festői és sokszínű, természeti szépségekben, műemlékekben, kulturális látnivalókban gazdag.

A tó körüli kerékpárút által érintett látnivalók közül kiemelkedik a pákozdi Katonai Emlékpark nemzeti emlékhely, illetve a Pákozd-Sukorói Arborétum. Pákozdnál a hegységbe térve terepkerékpárral kitűnően járható, jelzett turistaút mentén találjuk a pákozdi Ingóköveket, melyek látványa páratlanul lenyűgöző élmény.

Pákozdról Dinnyés felé indulva első pihenőként megállhatunk a Velencei-tavi Madárrezervátum kutatóházánál felépített megfigyelő toronynál. Gárdony (Agárd és Dinnyés) nevezetességeit a biciklizésre kiválóan alkalmas Madárdal Tanösvényen és a Gárdonyi Géza tematikus sétányon járhatjuk végig. A kitáblázott túraútvonal mentén gazdag kulturális és természeti látnivalókat fedezhetünk fel.

Meglátogathatjuk Gárdonyi Géza szülőházát, a Gárdonyi Emlékházat, valamint a szomszédjában álló Velencei-tavi Galériát és a Gárdonyi rönkvárat, betérhetünk a közeli Simon Panzió és Borászatba és az Agárdi Pálinkafőzdébe is. Az Agárdi Gyógy- és Termálfürdőben egész évben fürdőzhetünk, felfrissülhetünk. A Gárdonyi Géza tematikus sétány mentén betérhetünk az agárdi temetőben álló Nádasdy-obeliszkhez és megcsodálhatjuk a Chernel István Iskola szép épületét, dús növényzetű kertjét is. A Madárdal Tanösvényre visszatérve útba ejthetjük az Agárdi Parkerdőt, itt testünket a kültéri fitnesz eszközökön is edzhetjük, vagy frissítővel töltekezhetünk a parkerdei büfében. A Madárdal tanösvény Tóparti túráján haladva érdemes betérni a Chernel István Madárvártába, megállni a Sarvacz-körösztjénél, majd és a Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Turisztikai Központban. Innen pedig a Dinnyési Fertő természetvédelmi területeire kerekezhetünk, ahol több magaslesről is megfigyelhetjük a tókörnyék madárvilágát. Figyelem, itt egy rövidebb szakasz csak a Duna-Ipoly Nemzeti Park engedélyével, szakvezetéssel járható!

A déli parton, Velence irányába kerülve a tavat érdemes megállni a kápolnásnyéki Vörösmarty Emlékháznál, majd ellátogatni a szomszédságában található Bucka méhészetbe is. Nem csak nyáron, hanem egész évben kiváló fürdőzési lehetőséget, felfrissülést kínál a Velence Resort&Spa****superior szálloda fürdő- és wellness komplexuma.

Velencén járva megéri felkerekezni a Bence-hegyre, ahol hangulatos pincéket és ízletes ételeket kínáló vendéglőket találunk. Csodás panorámában gyönyörködhetünk a Bence-hegyi kilátóból. A sukorói Szilvás-soron néprajzi ház, Pázmándon tájház áll, megtekintésüket a környék néprajzi emlékei iránt érdeklődőknek ajánljuk.

Az északi parti kis falvakban: Nadapon, Sukorón, Pázmándon találunk pihenőpontokat, játszótereket, csárdát, cukrászdákat is, amelyeknél tartalmasan tölthetjük el a pihenőidőt. A verebi Háromszájú kemencénél akár saját magunk is megsüthetjük az útravalót. Mindazoknak, akik nem csak kerékpározni, hanem lovagolni is szeretnek, figyelmükbe ajánljuk a déli és az északi parton egyaránt megtalálható lovardákat. Tavasztól őszig sétahajóval kerékpárral együtt is átkelhetünk a Velencei-tavon, így a tókerülő túrát rövidebb idő alatt, kényelmesebben tehetjük meg, s közben a Velencei-tó látnivalóit is élvezhetjük.

További látnivalókról, program – és szállásajánlatokról, túraútvonalakról szóló információkért forduljon bizalommal a tókörnyéki Tourinform irodákhoz. Aktuális ajánlatokkal, ingyenes kiadványokkal várjuk vendégeinket!

Szeretettel várjuk a kerékpározni vágyókat a Velencei-tóhoz minden évszakban!

Turisztikai információk a térségről:

Látnivalókról, program – és szállásajánlatokról, túraútvonalakról szóló információkért forduljon bizalommal a tókörnyéki Tourinform irodákhoz!

Aktuális ajánlatokkal, ingyenes kiadványokkal szeretettel várjuk a kerékpározni vágyókat minden évszakban!

Tourinform Gárdony

2483 Gárdony, Szabadság út 16.

Tel:+36/22/570-078

Fax: +36/22/570-077

E-mail: gardony@tourinform.hu, info@visitvelenceito.hu

Web: www.visitvelenceito.hu

NYITVA TARTÁS:

Június 15 – Augusztus 31. között:

Hétfőtől péntekig: 09:00 – 17:00

Szombat: 09:00 – 16:00

Vasárnap: Zárva

Szezonon kívül:

Hétfő – péntek: 08:00 – 16:00 óra között

Hétvégén zárva

A Velencei-tó térségében működő további Tourinform irodák:

Tourinform Pákozd

szezonálisan nyitva tartó iroda

Irodavezető: Törzsök Tibor

8095 Pákozd, Katonai Emlékpark, Pákozd-Mészeg Hegyi Turisztikai Központ

Tel: +36(22) 732 002, +36(22) 458 722

E-mail: pakozd@tourinform.hu

Web: www.pakozdturizmus.hu

NYITVA TARTÁS:

Március 15-Október 30-ig:

Keddtől vasárnapig: 10:00–18:00 óra között

Tourinform Velence

Szezonálisan nyitva tartó iroda

Irodavezető: Arday Ágnes

2481 Velence, Halász u. 37.

Telefon: 22/470-302

E-mail: velence@tourinform.hu

Web: www.velence.hu

NYITVA TARTÁS:

júl. 1-től – aug 31-ig

hétfő-péntek: 10.00 – 18.00

szombat-vasárnap 10.00 – 16.00